fbpx
kristálycsillár

Kristálycsillár Kisokos

A kristálycsillárok mindig is a gazdagság és az igényesség szimbóluma volt. Már évszázadok óta szemet gyönyörködtető és ízléses módon ékesítik a helyiségeket.

A nemesek palotájában, kastélyában gyakran ezek töltötték be a világítási funkciót, a nagyvilági báltermek csillogását és egyben díszítését is kristálycsillárokkal oldották meg.

Az angol nyelvterületeken előszőr a XIV. század végén jelent meg a csillár szó angol megfelelője, a „chandelier”. A szó eredete azonban még ennél is régebbi, a latin nyelvből származó francia megfelelőjét, már a X. század környékén használták.

kristálycsillár szó hallatán sokaknak a hatalmas méretű, klasszikus formájú kristály függesztékektől roskadozó, lámpatest jut az eszükbe. Az ilyen stílusú csillárok még ma is nagy népszerűségnek örvendenek, de aki manapság egy kristálycsillárral szeretné feldíszíteni a lakását, annak természetesen számos egyéb lehetősége is van.

 

Napjainkban már az is megtalálja a kedvére való csillárt, aki a régi klasszikus stílus helyett, inkább a modern formákat részesíti előnyben.

kristály csillár

PURE

Nem csupán a csillárok stílusánál van rendkívül sok opciónk, de az elhelyezendő tér és a csillárra szánt pénzügyi keret szerint is számos alternatíva közül választhatunk.

A hagyományosnak vélt kristályokat új köntösben használják a lámpa tervezők és kivitelezők. A design, a megjelenés újraértelmezi a csillár fogalmát.

A kristálycsillárok bármilyen helyiség pompáját új szintre emelik, manapság egyre többen a fürdőszoba világítását is ezekkel valósítják meg.

Ellentétben a most még trendi világítótestekkel, amelyek néhány éven belül teljesen elvesztik a helyiségben való létjogosultságukat, a kristálycsillárok sosem mennek ki a divatból.

 

Mi a kristály?

A “kristály” - kristallos szó az ókori görögből származik és “jég” a jelentése, amelyet a tisztaság, az áttetszőség és a szín hiánya jellemez. Amikor az ember először fedezte fel a szilícium-dioxid (kvarc) monokristályokból felépülő természetes színtelen, tiszta és átlátszó ásványát, az a jégre emlékeztette.

Ezt az ősi, keresett ásványt később hegyikristálynak vagy tiszta kvarcnak nevezték.

Bár a kvarc a világ második legelterjedtebb ásványa, a tiszta kvarc általában hegyvidéki régiókban található. A megtalálás és kitermelés költsége magas.
Ennek eredményeként az ősi időkben az ember olyan módszert keresett, amellyel hasonló tulajdonságokkal és tulajdonságokkal rendelkező anyagokat hozhat létre. Ez az üveg, majd a "kristály" létrehozásához vezetett, ahogy ma is ismerjük.

Manapság a “kristály” megnevezés alatt szikrázó, csúcsminőségű, ember kéz alkotta terméket értünk.

 

Miből készül ma a kristály?

Fontos tisztázni: minden mai kristály üvegből készült (kivéve természetesen hegyikristály). Azonban a csillárokon, díszítőelemként használatos kristályok készítéséhez használt üveg, természetesen nagyon sokban különbözik az ablaküvegtől vagy az üvegpoharaktól.

A kristály ólom-oxidot (PbO) tartalmaz, amitől nem csak a súlya lesz nagyobb, de a fényt is sokkal szebben töri, mint a hagyományos üveg.
A kristály a legtisztább szilícium-dioxid - homok, nátrium, kálium-karbonát, minium és más anyagok összetételéből készül. Ezeket magas hőmérsékleteken olvasztják fel, hogy a legtisztább, makulátlan "olvadékot" képezzék. Ebből az üveg olvadékból formázzák, vágják és polírozzák az egyes darabokat.

Az ólom-oxid tartalom a csillárok kristályaiban fontos, ahogy a karát az arany tisztaságának mérésére szolgál, úgy az ólom-oxid a kristály minőség fontos összetevője. Minél több ólom-oxid van a kristályban, annál jobban tükrözi és töri a fényt és annál értékesebb lehet.

 

Többféle ólom-oxid tartalom létezik:

A kristály és az üveg jelentése különbözik országonként. A nyugati világ számára a "kristály" szó általában az ólom jelenlétét jelzi. Az Európai Unió szabályai szerint az üvegtermékek, amelyek kevesebb mint 4% ólom-oxidot tartalmaznak, "üveg" -ként vannak jelölve. A 10% -ot meghaladó ólom-oxidot tartalmazó termékeket "kristályként" jelölik, és a több mint 30% ólom-oxidot tartalmazó termékeket "magas ólomkristály" -ként jelölik. Az Egyesült Államokban a helyzet más - az üveg "kristály" jelöléssel rendelkezik, ha legalább 1% ólom-oxidot tartalmaz. Csehországban a "kristály" kifejezést bármilyen kiváló minőségű, tökéletes üveghez használják. Itt az "ólomkristály" azt jelenti, hogy a kristály több mint 24% ólom-oxidot tartalmaz.

Az ólom jelenléte lágyítja az üvegt és jobban alkalmas vágásra és gravírozásra. Az ólom megnöveli az üveg súlyát és jobban töri a fényt. A figurák készítéséhez használt üveg legfeljebb 49% ólmot tartalmaz a maximális alakíthatóság érdekében.

 

Korábbi magyar miniszteri rendelet szerint:
· A nehéz ólomkristály olyan kristályüveg, amely legalább 30% ólom-oxidot tartalmaz, és sűrűsége legalább 3 g/cm³.
· Az ólomkristály legalább 24% ólom-oxidot tartalmaz, és sűrűsége legalább 2,9 g/cm³.
· A krisztallin üveg két fajtája:
· külön-külön vagy együtt legalább 10% ólom-oxid, bárium-oxid (BaO), kálium-oxid (K2O) vagy cink-oxid (ZnO) van, a sűrűsége legalább 2,45 g/cm³, és a nátrium-d-sugárra vonatkoztatott törésmutatója legalább 1,52, vagy
· külön-külön vagy együtt legalább 10% ólom-oxidot, bárium-oxidot, kálium-oxidot tartalmaz, sűrűsége legalább 2,4 g/cm³, és felületi Vickers-keménysége 550±20.

Az üveg és a kristály közötti különbség szabad szemmel is látható. Eltérően az üvegtől egy kristálycsillár a színek teljes spektrumát szórja szét, haa az ólomtartalom magasabb, a csillár ragyogóbb.

 

Három alapvető módszer a kristályok kialakítására a csillárokhoz:

  • A géppel vágott kristályok éles felületet, pontos polírozást és vizuális tisztaságot eredményeznek.
  • A kézzel vágott kristályokat néha hagyományos módszerekkel állítják elő, amelyekhez vasakat és homokkő kerekeket használnak a vágáshoz, ezt követően csiszolják egy fa kerékkel, amiben márványpor van. De manapság ennél modernebb technikákat is alkalmaznak a kézzel vágott kristályoknál.
  • A velencei és a muránói kristályokat kézi forgatással hozzák létre vágás helyett, így a kristályok élei sima, lekerekítettek lesznek. A szájjal fúvott kézművesség egy-egy fajta örökség minőségű darabokat eredményez, amelyek műalkotások.

 

Kristályok típusai

Swarovski kristály

A világ legismertebb és talán legszebb kristályát az ausztriai Swarovski cég készíti. Az osztrák Alpokban készült, világos, hibátlan, egyedülállóan tiszta és ragyogó kristályokat gépek vágják megfelelő méretűre, majd utána csiszolják. A Swarovski kristályaira ténylegesen helytálló a “kristálytiszta” kifejezés. A ma már ólmot nem tartalmazó kristály termékeiket nem kizárólag csillárok díszítésére használják, de ékszerek, ruházati kiegészítők és kristály figurák is készülnek belőlük.

Muránói kristály
Az angolul legacy crystals néven is ismert kristályok alatt, lényegében a Muránóban készült kristályokat értjük. A kristálytisztán csillogó kristályok autentikus hangulatot kölcsönöznek a csillároknak. A gondosan kidolgozott mintáknak köszönhetően, a muránói kristályokkal díszített csillárok stílusa a hagyományos európai megjelenést idézi meg, és pompásan mutat például étkezőkben.

Cseh (Bohemia) kristály
A legrégebbi múltra visszatekintő kristály gyártás ma is magas szintű termékeket nyújt az egész világ számára. A legalább 30% PbO tartalmú alapanyagból gépi vágással és csiszolással állítják elő az elbűvölő ragyogású csillár alkatrészeket.

Egyiptomi kristály

A magas ólomtartalom miatt, páratlan fényességet kínál az egyiptomi kristály. A kiváló minőségű kristályokra a rendkívüli tisztaság, átlátszóság és a majdnem tökéletesség jellemző. Optikailag nem olyan tiszta, de lényegesen pénztárca barátabb, mint a Swarovski kristályai és laikusok számára szinte észre sem vehető a különbség.

Színes kristály

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a színes kristályokkal díszített csillárok. Mi is a Crystnél előszeretettel használjuk ezeket a kristályokat, melyek gyakran sokkal izgalmasabb látványt eredményeznek a hagyományos átlátszó (clear) kristályokkal díszített csillároknál. Színes kristályok különböző változatai részét képezik a jól ismert gyártók termék palettájának.

Hegyikristály

Már a XVI. században megjelentek a hegyikristályokkal díszített csillárok Európa gazdagabb vidékein. Ezek az akkoriban is igen különleges darabok a viaszgyertyákat segítették a fény visszaverésének és erősítésének leghatékonyabb módszereként. Napjainkban a hegyikristályokkal díszített csillárokat leginkább csak palotákban és múzeumokban lehet látni.

Régebben előszeretettel alkalmazták az ékszeriparban, sőt közkedvelt alapanyag volt a díszítőművészet terén is. A hegyikristályok valójában egyidősek a Földdel, és minden egyes darab egyedi formája, a több millió évig tartó geológiai események hatására alakult ki, érintésre hűvös hatású. Kézzel, illetve speciális gépek segítségével végzik ezen kristályok vágását és csiszolását. Érdekesség, hogy a magyar királyi jogar egyiptomi hegyikristályból készült fejébe három oroszlán van belevésve.

Csillár kristály - optikai üveg

Ólom-oxidot nem tartalmazó, de speciális összetételű, nagy tisztaságú üveg alapanyagból kézi vagy gépi vágást követően csiszolt csillár elemek, amelyek nem feltétlenül gyenge minőséget jelentenek. Napjaink környezetvédelmi szempontjait kielégítő termék.

Pure Color

Kristály vágás típusai:

A csillárok legfőbb díszítőelemei, a kristályok számos különböző formákban és méretekben vághatók és csiszolhatók. A leggyakoribb kristály vágási típusok:

Almond (kite shaped): papírsárkány alakú, számos apró, hasonló alakú elemet tartalmaz. A gyémánttól az különbözteti meg, hogy a felső két szög általában nagyobb, mint az alsó kettő
Almond (traditional): hagyományos, régi csillárokról ismert “mandula” formák
Almond (modern): új stílusú “mandula” formák
Balls: függesztékként használható, közel gömb formájú, egy függesztő furattal ellátott változatos fazettájú kristályok
Beads: tengelyirányú, a kristályban végigfutó furattal készült gömb vagy hordócska forma
Flower & star: változatos csiszolású virág és csillag mintázatú kristályok
Icicle (jégcsap): rövid, vékony és hegyes.
Octagon (nyolcszög): nyolc oldala van, és különböző formájú elemek vannak egymás mellett.
Ovals: ovális formavilágú kristályok egyedi csiszolással
Pendeloques: klasszikus formájú függesztékek
Square - coffin - rectangle stones - Négyszögletes kő: négyoldalas vágás és gyakran fazettás, hogy úgy nézzen ki, mint egy X betű.
Rosette: rozetta, fodros alakú
Rounds: változatos csiszolású kerek formájú kristályok
Spear (lándzsa): hosszabb, mint a jégcsap, de ahogy az a nevéből is kiderül, szintén vékony és hegyes.

 

Tisztítás

Ne feledje, hogy a kristályok rendszeres tisztításokat igényelnek, hogy a lehető legszebb fényükben tündököljenek. Mindenképpen ajánlatos megtisztítani a csillárokat évente, de még jobb, ha félévente elvégezzük ezt a műveletet. Vannak, akik eltávolítják az összes kristályt, hogy külön tisztítsák őket, de ha ezt nem akarja megtenni, adunk két nálunk is bevált módszert.

Öntsünk egy kevéske folyékony szappant vagy mosószert, valamint néhány csepp ecetet a vízbe. Az ecet a kristályok fényességében játszik nagy szerepet, míg a szappan a port és a piszkot tűnteti el a kristályok felületéről.

Üvegtisztító sprayt is használhatünk a tisztításhoz. Miután lepermeteztük, pamut vagy mikroszálas kendővel töröljük szárazra a kristály felületét.

TIPP: Érdemes újságpapírral beborítani a csillár alatti padlót, hogy a lecsöpögő tisztítószer ne okozzon kárt.

Oszd meg a cikket, ha tetszett!

Szóljon hozzá!