fbpx
kristálycsillár tisztítása

Kristálycsillár tisztítása

Az alábbi cikkben olyan tippeket és trükköket adunk a csillárok tisztítására, amelyeket mi is alkalmazunk a Cryst kristálycsillárok tisztításakor:

A gyönyörűen csillogó csillár mindig a figyelem középpontjában van és bármilyen belső teret képes új magasságokba emelni. Annak érdekében, hogy a kristályok ne veszítsék el csodálatos fényüket és csillogásukat, a kristálycsillárok rendszeres tisztítása nélkülözhetetlen.

A világítótestek lágyítják és szétszórják a fényforrások fényét, hogy megvilágítsák az egész szobát, ugyanakkor mágnesként is viselkednek a porok, bogarak, pókhálók és piszok számára. A piszkos lámpatestek ugyancsak csökkenthetik a helyiség által megkapott fénymennyiséget, ugyanakkora energiát használva, és csökkenthetik a lámpák élettartamát.

 

Kristálycsillár tisztítása, na de milyen gyakran?

 

A kristáycsillár esztétikai és megfelelő műszaki állapotának fenntartása érdekében, havonta érdemes megtisztítani. Ez a művelet nem jár nagy fáradtsággal, viszont mindenképpen érdemes rászánni azt a kevéske időt, mert hosszú távon mindenképpen megéri.

Évente legalább egyszer javasolt alaposan megtisztítani a kristálycsillárokat. Próbáljuk meg a tavaszi nagytakarítás idejére időzíteni a csillárok megtisztítását, hiszen a por a meleg levegő hatására megemelkedik, így a fűtési időszak után célszerű elvégezni ezt a műveletet.

Tipp: A rendszeres tisztítással sok további munkát spórolhatunk meg. Ne sajnáljuk a takarításra szánt időt, mert csillárunk csak így marad a lakásunk dísze.

 

 Amire mindenképpen fontos odafigyelni

 •  A fényforrások nagyon fel tudnak forrósodni, amikor be vannak kapcsolva. Az égési sérülések elkerülése érdekében, a csillár tisztítása előtt, legalább egy órával áramtalanítsuk a lámpatestet, hogy az megfelelően le tudjon hűlni. 
 • A másik kockázat a villamos energia. Áramtalanítani kell a csillárokat a tisztítás idejére. Ha nem elegendő szárazon megtörölgetni a csillárt, hanem nedves ronggyal kell megtisztítani, akkor mindenképpen győződjön meg róla, hogy a rongy csak nedves és nem csöpög. Ha túlságosan átitatódott vízzel vagy tisztítófolyadékkal a rongyunk, akkor a folyadék bejuthat a világítás elektromos részébe, és károsíthatja azt vagy áramütést is okozhat. További hasznos tanácsokat talál a wikiHow honlapján (angolul).
csillár tisztítása
Természetes anyagból készült portörlő

A célunk az, hogy minél kíméletesebben tudjuk megtisztítani a csillárunkat. A strucctollból vagy bárány gyapjúból készült portörlők bizonyultak számunkra a legeredményesebbnek.

levegő sűrített
Hajszárító vagy sűrített levegő spray

Feltétlenül ügyeljünk rá, hogy kellő távolságból végezzük el ezt a műveletet, hogy ne koccanjanak össze a csillár darabok.

cryst csillár tisztítás
Porszívó speciális fúvókával

A bútorok tisztításánál használt speciális fúvóka remek eszköz lehet a csillár portalanítására. Ajánlatos egy hosszú, puha, természetes sörtéjű fúvókát használni, valamint a porszívót állítsuk a legkisebb fokozatra, nehogy beszívja a kristályokat.

Kristály tisztító spray

Kristály tisztító spray alkalmazásánál mindenképpen áramtalanítsuk a csillárt, valamint a csillár alatti padló felületet takarjuk be újságpapírral, hogy a lecsöpögő folyadék ne okozzon kárt. Miután teljesen lefújtuk a spray segítségével a csillárt, hagyjuk lecsöpögni és megszáradni. Csak ezután helyezzük áramellátás alá a csillárt.

kristály tisztító spray

Csillár tisztítás kétféleképpen

 

A kristálycsillárok tisztítására alapvetően kétféle mód van: a száraz és a nedves tisztítás

 

 • A száraz tisztítást feltétlenül végezzük el rendszeresen, akár néhány havonta is, hiszen könnyen vastag por réteg rakódhat le a felületén.
 • A nedves tisztítást elegendő évente egyszer elvégezni, ekkor azonban végezzünk nagyon alapos munkát.

 

A száraz tisztítás -Tisztítsuk meg a portól!

 

Ez a változat minden bizonnyal az egyszerűbb és könnyebb módszer, mert csak arra kell figyelni, hogy a csillár felületéről töröljük le alaposan a felgyülemlett porréteget.  Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a módszert ne alkalmazzuk akril csillároknál.

Számtalan módszer kipróbálása után, számunkra az alábbi poreltávolítási módszerek váltak be leginkább:

 

Házipatika

Öntsünk egy kis mosószert vagy sampont a vízbe, és adjunk hozzá egy csepp ecetet. A mosószer hatékonyan eltünteti a port és piszkot, az ecet pedig fényessé varázsolja a kristályokat.

mosószer

A nedves tisztítás - A teljes tisztaságért!

 

A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha száraz tisztítást követően, valamilyen nedves tisztítási módszert is alkalmazunk. Természetesen ezt nem szükséges havonta elvégezni, elegendő, ha évente egyszer alaposan elvégezzük ezt és garantáltan csillogni-villogni fog a kedvenc kristály csillárunk.

Viseljünk pamut kesztyűt, hogy megakadályozzuk az ujjlenyomatokat a kristályok felszínén.

Üvegtisztító spray

A hagyományos üvegtisztító spray teljesen megfelelő az üveg kristályok tisztítására. Lepermetezés után, egy pamut vagy mikroszálas kendővel töröljük szárazra a kristály felületét. Elővigyázatosságból itt is érdemes újságpapírral beborítani a csillár alatti padlót.

üvegtisztító spray
Műanyag felület

Abban az esetben, ha műanyag felület is van a csilláron, semmiképpen se dörzsöljük száraz tisztító ronggyal, hiszen a statikus töltés következtében a műanyag magához vonzza a port, így pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk.

 

Fémfelület tisztítása

A csillárok fémből készült részeit mossuk meg alaposan zsírtalanítóval, majd puha, nedvszívó törlőkendő segítségével alaposan töröljük át, így megakadályozzuk a fémfelületen a vízfoltok megjelenését, illetve a szennyeződéseket is eltávolíthatjuk anélkül, hogy összekarcolnánk a fém felületét.

 

A kristálycsillárok tisztítása tehát elengedhetetlen, mindenképpen szánjuk rá évente kétszer azt a kis időt és garantáltan megtérül minden fáradtságunk.

 

Van egyéb csillár tisztítási tippje vagy trükkje, amelyet nem említettünk a cikkben? Ossza meg velünk kommentben!

Oszd meg a cikket, ha tetszett!

4 hozzászólás

 1. Erika dátum 2017 augusztus 2 13:43

  Van nálunk az előszobában egy kristálycsillár és mindig problámam volt a tisztításával. Köszi a cikket, tényleg hasznos volt.

  • Cryst dátum 2017 augusztus 2 14:17

   Örülünk, hogy hasznosnak találtad. Írd meg nekünk, hogy milyen kristálycsilláros cikket olvasnál szívesen legközelebb!

 2. Hernyák János dátum 2019 május 29 13:17

  Tisztelt Cím,

  Érdeklődöm, hogy a Crystal Clean tisztítót hol lehet kapni.

  • Cryst dátum 2019 június 1 18:46

   Kedves János! Ezen a számond érdeklődhet a tisztító után: 0620 9730 881
   Üdvüzlettel, Cryst Lighting csapat

Szóljon hozzá!